Social media

Zdrowie

Jak przestać obsesyjnie porównywać się z innymi?

Dodano

-

Wszyscy doświadczyliśmy uczucia porównywania się z innymi. Z pewnością nawet te osoby, które mogłyby wydawać się wzorami do naśladowania, czasem też porównują się do innych. Większość przyznaje, że jest skłonna  do porównań.

To co zaczyna się jako podziw dla drugiej osoby, może łatwo przekształcić się w chęć  bycia tak dobrym jak ona – w pracy, w mediach społecznościowych czy w sporcie. Psychologowie nazywają tę tendencję porównaniem „w górę” i ma ona wiele wad. Nie tylko sprawia, że czujemy się źle, ale rzadko motywuje nas do czegoś lepszego.

Prawdopodobnie, najbardziej oczywistym rozwiązaniem porównania się z innymi byłoby skupienie się na sobie. W końcu Ty sama znasz siebie najlepiej, wiesz że nikt inny nie ma takich zalet jak Ty, nie doświadczył tego co Ty, ani nie sprostał takim samym życiowym wyzwaniom. To świetna rada, ale łatwiej powiedzieć niż zrobić, ponieważ nawet jeśli chcemy skupić się na sobie, nasz mózg wydają się być przystosowane do dokonywania tzw. porównań „w górę”. Co więcej, profile Facebookowe i Instagramowe są pełne obrazów wspaniałego, idealnego życia innych. Tam wszyscy są szczęśliwsi, lepsi i prezentują się dużo powyżej przeciętnej.

Jak więc zachować zdrowy rozsądek i przestać się obsesyjnie porównywać z innymi?

Patrz szerzej

Zadaj sobie pytanie, czy w porównaniu nie skupiasz się tylko na jednym obszarze? Łatwo jest znaleźć obszar, w którym ktoś inny wydaje się lepszy od ciebie, ale czy faktycznie jest od Ciebie lepszy pod każdym względem? Na pewno masz mocne strony, które inni chcieliby posiadać!

Użyj porównywania „w dół”

Brązowi medaliści wydają się być szczęśliwsi niż srebrni medaliści, ponieważ porównują się z resztą konkurencji, która nie zajęła miejsca na podium. Srebrni medaliści porównują się „w górę” do złotego medalisty. Przykładowo, jeśli myślisz, że powinieneś mieć większy dom, weź pod uwagę niezliczone osoby, które są bezdomne.

Ćwicz wdzięczność

Porównania „w górę” są bliskim kuzynem zazdrości, a antidotum na zawiść jest wdzięczność. Nie chodzi o wymuszone wzbudzanie w sobie wdzięczności, ponieważ trudno jest bezpośrednio zmienić nasze emocje, ale częściej odczuwaj  wdzięczność do siebie, do swoich decyzji i wyzwań życiowych, z którymi musiałeś się zmierzyć.

Kiedy zauważysz, że porównujesz się „w górę”, użyj tego jako przypomnienia, aby zobaczyć, gdzie jesteś dzisiaj. Zobacz drogę jaką przeszłaś i wysiłek jaki włożyłaś, żeby stać się tą osobą, którą jesteś. Małymi krokami dąż do bycia najlepszą wersją siebie.

Referencje: https://blogs.webmd.com/mental-health/20181005/how-to-get-out-of-the-comparison-trap

Czytaj dalej
Kliknij aby skomentować

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zdrowie

Czy witamina D szkodzi? Skutki uboczne witaminy D

Published

on

omega 3 w kapsułach

Efektywność działania witamin i składników mineralnych w organizmie uzależniona jest od odpowiedniej ich podaży w diecie względem zapotrzebowania. Podobnie jak deficyty w diecie, czasami spotkać się można również z nadmiarami i w zależności od tego o jakim związku mowa, mogą one powodować różne skutki uboczne.

Warto zaznaczyć, że przekraczanie zapotrzebowania może być nie tylko nieefektywne, ale również nieekonomiczne, zatem warto rozważyć ustalenie odpowiedniego dla siebie poziomu spożycia.

Mimo że 80% naszego społeczeństwa notuje niedobory witaminy D, to warto wiedzieć, iż przedawkować można niemalże wszystko, nawet słońce czy wodę.

Zapotrzebowanie na witaminę D

Na jej poziom w organizmie wpływają jednak również czynniki poza żywieniowe, takie ekspozycja na promieniowanie słoneczne. Z tego względu warto indywidualnie wyznaczyć poziom swojego zapotrzebowania korzystając m.in. z diagnostyki laboratoryjnej. Optymalny poziom metabolitu witaminy D, czyli 25(OH)D, wynosi 30 – 50 ng/ml i jest dobrym markerem kontrolnym w śledzeniu skuteczności podaży z dietą, czy suplementacji.

Nadmiar witaminy D w organizmie

Jako wysoki poziom określa się poziomy powyżej 50 ng/nl 25(OH)D we krwi.

Przy poziomie 50 – 75 ng/ml należy obniżyć dawkowanie o 50% na 3 miesiące.

Przy 75 – 100 ng/ml należy ograniczyć spożycie produktów bogatych w witaminę D i wykluczyć suplementację na 1 – 2 miesiące.

Poziomy powyżej 100 ng/ml uznawane są za toksyczne i wymagają kontroli parametrów związanych z gospodarką wapniowo-fosforanową, aktywnością enzymów wątrobowych (głównie fosfatazy alkalicznej), poziomem parathormonu (PTH) we krwi, czy stosunkiem poziomu wapnia do kreatyniny w moczu.

Skutki uboczne witaminy D

Poza sytuacją wysokiego nadmiaru witaminy D w organizmie, wysoka podaż może być szkodliwa w przypadku nadwrażliwości na nią, a także w przypadku obecnej hiperkalcemii, czy niektórych chłoniaków.

Poważny nadmiar może prowadzić do osłabienia kości i zaburzeń nerek i serca związanych z hiperkalcemią. Skutkami ubocznymi takiego stanu mogą być nudności, wymioty, utrata apetytu, osłabienie mięśni, zaburzenia nastroju, wzmożenie bólu, formowanie kamieni nerkowych, wzmożenie pragnienia, nadmierne wydalanie płynów oraz odwodnienie.

Należy jednak podkreślić, że objawy te mogą pojawiać się w przypadku długotrwałego nadmiaru oraz przy współwystępowaniu innych zaburzeń zdrowotnych.

Podsumowanie

W populacji ogólnej częściej obserwuje się niedobory. Kontrolując poziom witaminy D w organizmie, szczególnie należy unikać sytuacji, w której poziom sięgnie pułapu 125 – 150 ng/ml i więcej, a gdy już taki zostanie osiągnięty, należy zmodyfikować dietę i kontrolować inne parametry związane z metabolizmem tej witaminy. Przyjmuje się dzienna dawka na poziomie 1000-2000 iu jest obecnie podstawową i wymaganą suplementacją.

Źródła:

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/

Rusińska A, Płudowski P, Walczak M, Borszewska-Kornacka MK, Bossowski A, Chlebna-Sokół D, Czech-Kowalska J, Dobrzańska A, Franek E, Helwich E, Jackowska T, Kalina MA, Konstantynowicz J, Książyk J, Lewiński A, Łukaszkiewicz J, Marcinowska-Suchowierska E, Mazur A, Michałus I, Peregud-Pogorzelski J, Romanowska H, Ruchała M, Socha P, Szalecki M, Wielgoś M, Zwolińska D, Zygmunt A. Vitamin D Supplementation Guidelines for General Population and Groups at Risk of Vitamin D Deficiency in Poland-Recommendations of the Polish Society of Pediatric Endocrinology and Diabetes and the Expert Panel With Participation of National Specialist Consultants and Representatives of Scientific Societies-2018 Update. Front Endocrinol (Lausanne). 2018 May 31;9:246. doi: 10.3389/fendo.2018.00246. PMID: 29904370; PMCID: PMC5990871.

Czytaj dalej

Zdrowie

Korzeń MACA – wpływ na libido i sprawność seksualną

Published

on

Shutterstock

Korzeń MACA, czyli korzeń rośliny Lepidium meyenii charakterystycznej dla terenów górskich Ameryki Południowej, jest znanym obecnie niemal na całym świecie surowcem zielarskim. Tradycyjnie stosowany był przez peruwiańskich zielarzy do celów spożywczych i prozdrowotnych, dzięki czemu zaliczany jest również teraz do tak zwanych „superfoods”.

Głównym celem stosowania korzenia maca często jest poprawa zdrowia reprodukcyjnego, a także redukcja codziennego stresu.

Składniki aktywne korzenia

Ponad 80% masy korzenia stanowi woda, natomiast na wartość energetyczną składają się głównie węglowodany. Maca stanowi u mieszkańców terenów górskich m.in. w Peru jedno ze źródeł aminokwasów, a także składników mineralnych, głównie żelaza i jodu.

Do związków aktywnych biologicznie obecnych w korzeniu zalicza się np. charakterystyczne dla maca „mejeniny” (ang. meyeniins, brak polskiego odpowiednika), alkaloidy imidazolowe, hydantoiny, alkamidy, glukozynolany, czy w mniejszej ilości fitosterole. Z obecnością tych związków łączą się funkcje prozdrowotne korzenia i jego działanie zwane potocznie „witalizującym” i „tonizującym”, czyli mówiąc jeszcze prościej dodającym energii.

Maca i zdrowie reprodukcyjne

Tradycyjne zastosowanie korzenia maca sięga nawet 2000 lat wstecz i już wtedy spożycie tego produktu kojarzone było w Peru z działaniem łagodzącym stres, znoszącym zmęczenie oraz sprzyjającym funkcjom rozrodczym. Wiedza na temat działania korzenia w kontekście zdrowia reprodukcyjnego nie jest jednak znana wyłącznie z przesłanek opartych na ludowych wierzeniach, czy reklamowania jej przez producentów jako „andyjskiej viagry”.

Suplementacja i libido

Roślinę, jak i jej ekstrakty badano w kontekście m.in. libido, czy funkcji seksualnych, zarówno na modelach zwierzęcych, jak w badaniach z udziałem ludzi. Niektóre badania wskazują na pewien potencjał korzenia maca w kontekście zarówno poprawy libido, jak i ogólnego zdrowia reprodukcyjnego, głównie takich parametrów jak zaburzenia erekcji czy objawy menopauzy. Ponadto potencjał wykazuje w kontekście leczenia dysfunkcji seksualnych związanych m.in. z zaburzeniami lękowymi, czy depresją. Suplementacja może zatem być korzystnym dodatkiem do strategii poprawy zaburzeń libido.

Dawkowanie i bezpieczeństwo

Produkty zawierające ekstrakt występują najczęściej w postaci kapsułek lub tabletek, a dawkowanie waha się w granicach 500 – 3000 mg ekstraktu dziennie. Warto zaznaczyć, że jest to produkt uznawany za bezpieczny, a osoby żyjące w Andach, czyli naturalnym środowisku dla Lepidium meyenii spożywają tą roślinę jako jeden z głównych elementów potraw w ilościach często przekraczających nawet 100 g dziennie.

Źródła:

  • Beharry S, Heinrich M. Is the hype around the reproductive health claims of maca (Lepidium meyenii Walp.) justified? J Ethnopharmacol. 2018 Jan 30;211:126-170. doi: 10.1016/j.jep.2017.08.003. Epub 2017 Aug 12. PMID: 28811221.
  • Wang S, Zhu F. Chemical composition and health effects of maca (Lepidium meyenii). Food Chem. 2019 Aug 1;288:422-443. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.02.071. Epub 2019 Feb 22. PMID: 30902313.

Czytaj dalej

Zdrowie

Problemy ze snem. Na bezsenność melatonina?

Published

on

Shutterstock

Sen stanowi niezwykle istotny z punktu widzenia zdrowia fizycznego i psychicznego aspekt życia. Regulacja jego długości i jakości może przynieść szereg korzyści zarówno w kontekście prewencji, jak i terapii pewnych zaburzeń zdrowotnych. Zaburzenia snu stanowią przeszkodę zarówno w drodze do dobrego samopoczucia, jak i smukłej sylwetki, czy formy sportowej.

Pomoc w przypadku niedomagań związanych ze snem może przynieść suplementacja melatoniną, która jest powszechnie dostępna w asortymencie m.in. producentów suplementów diety, czy zdrowej żywności.

Wpływ melatoniny na zdrowie

Melatonina należy do neurohormonów, ponieważ jej oddziaływanie obserwowane jest w obrębie zarówno układu hormonalnego, jak i nerwowego. Bierze udział w procesach fizjologicznych i biochemicznych związanych z okołodobowymi funkcjami mózgu i tkanek obwodowych, takich jak płuca, trzustka, nerki, wątroba, serce, czy jelita. Jest jednym z najważniejszych regulatorów długości i jakości snu.

Ponadto wykazano działanie melatoniny w kontekście ochrony komórek organizmu przed stresem oksydacyjnym, modulacji aktywności układu odpornościowego, a także działania przeciwnowotworowego.

Według doniesień naukowców melatonina może być również wartościowym środkiem we wspieraniu leczenia COVID-19 i zabezpieczaniu organizmu przed skutkami tej choroby, m.in. u osób starszych.

Melatonina i bezsenność

Nieregularne godziny snu, a także zaburzenia w obrębie jego długości i jakości związane są z nieprawidłowym metabolizmem melatoniny w organizmie. Wynika to z faktu, że jej wydzielanie zależne jest m.in. od ekspozycji na światło dzienne i szeregu innych czynników.

Zaburzenie wydzielania tego neurohormonu m.in. poprzez pracę w nocy, może opóźniać zasypianie, a także obniżać jakość snu, z czym związane są negatywne skutki zdrowotne i pogorszenie samopoczucia. Innymi aspektami wpływającymi na wydzielanie melatoniny są czynności takie jak dostarczanie stymulantów (np. kofeina) w godzinach wieczornych, korzystanie ze źródeł światła niebieskiego (np. telewizor) przed snem, czy częste podróżowanie między strefami czasowymi.

Dostarczenie melatoniny do organizmu w postaci suplementu diety może zatem mieć korzystny wpływ na leczenie bezsenności i poprawę parametrów związanych ze snem.

Suplementacja melatoniny

Dieta najczęściej wzbogacana jest melatoniną w postaci kapsułek lub tabletek o zawartości 0,5 – 1 mg. Dawki niekiedy sięgają 10 mg dziennie, jednak najczęściej wystarczające są dawki w granicach około 5 mg. Maksymalny wzrost jej stężenia osiągany jest po około 60 minutach od spożycia, a podwyższony poziom może utrzymywać się nawet do 8 godzin.

Źródła:

  • Zhang R, Wang X, Ni L, Di X, Ma B, Niu S, Liu C, Reiter RJ. COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment. Life Sci. 2020 Jun 1;250:117583. doi: 10.1016/j.lfs.2020.117583. Epub 2020 Mar 23. PMID: 32217117; PMCID: PMC7102583.
  • Öztürk G, Akbulut KG, Güney Ş. Melatonin, aging, and COVID-19: Could melatonin be beneficial for COVID-19 treatment in the elderly? Turk J Med Sci. 2020 Oct 22;50(6):1504-1512. doi: 10.3906/sag-2005-356. PMID: 32777902; PMCID: PMC7605095.
  • Tordjman S, Chokron S, Delorme R, Charrier A, Bellissant E, Jaafari N, Fougerou C. Melatonin: Pharmacology, Functions and Therapeutic Benefits. Curr Neuropharmacol. 2017 Apr;15(3):434-443. doi: 10.2174/1570159X14666161228122115. PMID: 28503116; PMCID: PMC5405617.
  • Savage RA, Zafar N, Yohannan S, et al. Melatonin. [Updated 2020 Dec 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-.

Czytaj dalej

Popularne